Publisering av forskning

Hvor skal jeg publisere?

Det er flere ting du bør tenke på når du skal publisere forskningsresultatene dine. Hvem er målgruppene dine? Hvordan skal du nå dem? Hvordan kan du spre forskningen din mest mulig? Har du muligheten til å publisere med åpen tilgang? Er tidsskriftet indeksert i de viktigste litteratursøketjenestene? Er det kostnader ved publisering?

 

NSDs register over vitenskapelige publiseringskanaler 

NSDs register over vitenskapelige publiseringskanaler viser hvilke kanaler (tidsskrifter, serier og forlag) som er godkjent som vitenskapelige i det norske rapporteringssystemet for forskningsresultater. Vitenskapelige publikasjoner i godkjente kanaler gir uttelling i finansieringssystemet for forskning. Hvis du skal publisere forskningsresultater bør du alltid sjekke om kanalen er godkjent på nivå 1 eller 2.  Du kan også bruke registeret til å finne publiseringskanaler innen ditt fagområde, og du kan få oversikt over hvilke tidsskrifter som utgis med åpen tilgang.
 

Hva er en vitenskapelig publikasjon? 

For at en publikasjon skal regnes som vitenskapelig i forbindelse med NVI-rapporteringen, må fire krav være oppfylt. Publikasjonen må:

- presentere ny innsikt
- være i en form som gjør resultatene etterprøvbare eller anvendelig i ny forskning
- være i et språk og ha en distribusjon som gjør den tilgjengelig for de fleste forskere som kan ha interesse av den
- være i en publiseringskanal (tidsskrift, serie, bokutgiver, nettsted) med rutiner for fagfellevurdering (peer review)
Se Rapporteringsinstruksen fra Cristin for mer informasjon

 

Nivå 1 og 2 i kanalregisteret

Alle godkjente vitenskapelige kanaler i NSDs register er på nivå 1 eller nivå 2. En kanal på nivå 1 oppfyller minstekravene for en vitenskapelig kanal. Nivå 2 er begrenset til publiseringskanaler som oppfattes som de mest ledende i brede fagsammenhenger, som utgir de mest betydelige publikasjonene fra ulike lands forskere og som til sammen utgir om lag en femtedel (20%) av fagets vitenskapelige publikasjoner. Vitenskapelige publikasjoner på nivå 2 gir mer publikasjonspoeng enn på nivå 1. Slik utregnes poeng for vitenskapelig publisering på Cristin.no

Det nasjonale publiseringsutvalget har ansvaret for Norsk publiseringsindikator (NPI). Hvert fagfelt har et fagorgan som avgjør hvilke kanaler som skal være på nivå 2. Som forsker kan du foreslå tidsskrifter til nivå 2 eller kommentere direkte til ansvarlig fagorgan på fagfeltets side. Se oversikt over alle fagfelt og fagorgan.
 

Foreslå nye kanaler til NSDs kanalregister

Hvis kanalen du ønsker å publisere i ikke finnes i NSDs kanalregisteret, så bør du søke om å få den godkjent. Se kriteriene for godkjenning av publiseringskanaler før du fyller ut søknadsskjemaet. Frist for søknad om godkjenning for inneværende publiseringsår er 30. november.

 

Åpen publisering/åpen tilgang

Publisering med åpen tilgang, eller Open Access, betyr at det blir fri tilgang til publikasjonen på nett. Det er mange ulike måter å publisere med åpen tilgang. Norge har nasjonale retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler, og flere forskningsfinansiører stiller krav om at forskningsresultater blir publisert med åpen tilgang.

Les mer om åpen tilgang

 

Unngå useriøse aktører

Dessverre er ikke alle aktører der ute seriøse. Mange forlag og tidsskrift sender ut e-poster til forskere med tilbud om å publisere hos dem. Det samme gjelder konferanser. Bruk denne sjekklisten for å unngå såkalte rovtidsskrift og useriøse konferanser:

Tidsskrifter

Konferanser

  • Sjekk med kolleger om de har erfaring fra å delta på den aktuelle konferansen.
  • Sjekk Think. Check. Attend for mer informasjon om hvordan avsløre svindelkonferanser.
  • Mange av de useriøse konferansearrangørene er svært aktive i forhold til å kontakte forskere med tilbud om publisering. 
  • Søk i Google på konferansenavn, arrangørnavn mm. Ofte har andre skrevet om sine erfaringer.


Husk: Når noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det – i hvertfall er det grunn til å ta en nærmere sjekk!

 

Opphavsrett og lisens til publikasjoner

Når man signerer en kontrakt med et kommersielt forlag er det vanlig at forfatter helt eller delvis overdrar opphavsretten til verket til forlaget. Det er flere ulike måter å beholde opphavsretten på. Du kan benytte deg av et kontraktstillegg når du skal signere avtalen med forlaget. The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC) har i samarbeid med Creative Commons utarbeidet kontraktstillegg som gjør at du beholder rettighetene til arbeidet, såkalte Scholar’s Copyright Addendum.

I Scholar’s Copyright Addendum kan du velge kontraktstillegg ut fra hvilke rettigheter du vil sikre deg. Ved å bruke et av disse tilleggene sammen med opprinnelig avtaletekst kan du beholde rettigheter ikke bare til å legge artiklene på nett, men også til å gjenbruke materiale i ikke-kommersiell kontekst, for eksempel til undervisning.

Når du publiserer med åpen tilgang, beholder du normalt opphavsretten til verket. Da publiserer man normalt med en Creative Commons-lisens, som beskriver en «avtale» mellom opphavspersonen og brukeren/leseren. Et verk som er utstyrt med en «CC BY Attribution»-lisens signaliserer at leseren/brukeren gis tillatelse til en rekke former for bruk og gjenbruk av arbeidet, mens forfatteren beholder retten til å bli navngitt som verkets opphavsperson («Attribution»).

Les mer om åpen publisering og lisenser.

Les om Retningslinjer for håndtering av immaterielle rettigheter ved Samisk høgskole.