Vær mer synlig som forsker

Det er positivt for både deg som forsker og for Samisk høgskole at din forskning er synlig. I tillegg til å spre forskningen din gjennom ditt sosiale nettverk, konferanser og tradisjonelle medier, kan du med enkle grep øke din synlighet på internett.

Her er noen tips:

Oppdater personsiden din på Samisk høgskoles nettsider

Hvis noen lurer på hvem du er som forsker vil de google deg, og da vil de trolig finne personsiden din på høgskolens nettsider. Her kan du legge inn relevant informasjon om deg som forsker, fagfelt, lenke til Cristin-profilen din, lenke til ORCID (hvis du har det) og gjerne et profilbilde av deg selv.
 

Oppdater din forskerprofil i Cristin. 

Hold din forskerprofil i Cristin oppdatert.
 

Opprett en ORCID 

ORCiD (Open Researcher and Contributor ID) er en internasjonal standard for unik identifisering av forskere. Din ORCiD-identifikator knyttes til forskningsaktivitet din og ikke til institusjonen du er ansatt ved, og den kan derfor benyttes i hele forskerkarriéren din. ORCID er din unike forsker-ID. Den gjør det lettere for andre å identifisere hvilke forskningsresultater som er dine.

Få ORCID her.
 

Lag en akademisk profil og benytt akademiske forskernettverk 

Google Scholar

Google Scholar er den mest brukte søketjenesten for å finne akademiske publikasjoner. Har du publisert en akademisk tekst vil man sannsynligvis kunne finne den via Google Scholar. Det blir lettere å finne deg og dine publikasjoner om du lager en profil i Google Scholar. Du får også en bedre oversikt over hvor mye dine publikasjoner blir sitert, og du kan motta varsler når en av dine publikasjoner blir sitert. For å opprette en profil må du:

  • Ha en Google-konto. Bruk din eksisterende konto eller opprett en.
  • Gå til Google Scholar og klikk på "Min profil"
  • Legg til din tilknytningsinformasjon: Sámi University of Applied Sciences og fyll inn din jobb-epostadresse, slik at du kan verifisere at du er ansatt ved Samisk høgskole.
  • Legg til søkeord knyttet til din forskning og legg til en lenke til din profil på Samisk høgskoles nettsider.
  • Legg til publikasjoner: Google vil foreslå publikasjoner som kan være dine og som du kan bekrefte. Hvis du har et vanlig etternavn, anbefales det at du velger manuell oppdatering slik at du kan sjekke om publikasjonene er dine før du legger dem til profilen din.
  • Vær oppmerksom på at samiske bokstaver i navn og titler kan bli utelatt i trefflisten. Hvis mulig, registrer emneord uten bruk av samiske tegn (spesialtegn).
  • Mangler det noen publikasjoner? Du kan søke opp og legge til manglende publikasjoner manuelt hvis nødvendig.
  • Gjør din profil offentlig slik at andre kan finne den!
     

ResearchGate

Opprett profil i ResearchGate. Her kan du blant annet dele og lenke til dine publikasjoner og forskningsdata. Du kan også få oversikt over hvor mye forskningen din blir lastet ned og sitert. Mange forskere opplever en økning i antall siteringer for publikasjoner som blir delt på denne måten. 

Academia

Opprett profil i Academia. Her kan du blant annet dele og lenke til dine publikasjoner og forskningsdata. Du kan også få oversikt over hvor mye forskningen din blir lastet ned og sitert. Mange forskere opplever en økning i antall siteringer for publikasjoner som blir delt på denne måten.

Scopus

Opprett profil i Scopus.

Publons

Opprett profil i Publons.

Andre forskernettverk:

MERK! Generelt må du huske når du laster opp publikasjoner i profiler og nettverk, å undersøke om tidsskriftet eller forlaget hvor du publiserte tillater at du deler publikasjonen i et sosialt akademisk nettverk. Hvis du har publisert med en åpen lisens, kan du som regel dele publikasjon på et sosialt akademisk nettverk. Les mer om åpen publisering.
 

Publiser i kanaler som gjør forskningen din mest mulig synlig 

Hva som er den beste publiseringskanalen (tidsskrift/forlag) for ditt forskningsresultat avhenger av mange ting. Men du bør blant annet vurdere dette når du skal velge hvor du vil publisere:

  • Publiser med åpen tilgang. Det finnes flere måter å publisere publikasjonene dine med åpen tilgang (Open Access). Du kan publisere i åpne tidsskrift eller utgi åpne bøker. Du kan publisere i høgskolens åpne vitenarkiv Brage. 
  • Velg tidsskrift eller forlag som er godkjent (på nivå 1 eller 2) i NSDs register over vitenskapelige publiseringskanaler. Hvis tidsskrift/forlag ikke er godkjent, men du mener at det bør være det, kan du foreslå at det blir vurdert.

Synlig internasjonalt

  • Sjekk om tidsskriftet indekseres av Web of Science eller Scopus. Indeksering i disse basene betyr noe ved universitetsrangeringer.