januar 03. beaivi 2022

Samisk høgskole har fått nye ambassadører i Russland

Høstsemesteret 2021er historie, og høgskolens utvekslingsstudenter fra Yakutsk har reist hjem. De har vært studenter ved høgskolen i høst, og har blant annet begynt å lære seg samisk og lært om samisk kultur. For flere av dem har Kautokeino vært deres første møte med Europa. 

Første dag i Nord-Norge, roadtrip til Alta for å ordne med oppholdstillatelsen

Studentenes hjemmeinstitusjon er The Artic State Institute of culture and arts, som holder til i Yakutsk i Øst-Russland, og er Samisk høgskoles samarbeidspartner på blant annet utveksling. Mellom Kautokeino og Yakutsk er det omtrent 4500 km! 
Til vanlig studerer de tradisjonell urfolkskultur både på bachelor- og masternivå. Gjennom SÁÁL-studiene de har tatt her i Kautokeino har de fått nye venner for livet, og i tillegg til samisk språk og samisk kultur, har de også lært om tradisjonell samisk kunnskap. Nå i høst holdt de konsert for sine medstudenter og våre ansatte her hos oss på Diehtosiida, hvor de framførte tradisjonell yakutsk sang og serverte mat som er tradisjonell for deres område.

De arrangerte konsert for sine medstudenter og høgskolens ansatte.

Unike muligheter gjennom utveksling
Utveksling er en spennende og unik mulighet for studenter til å bli kjent med andre urfolk i nord, og det er utvekslingsprogram som North2North som gir har gitt disse elevene fra Russland mulighet til å komme hit til Kautokeino. Før studentene kom til Kautokeino var de både spente og nervøse, og noen av de var usikre på om de i det hele tatt turte å reise helt til andre siden av kloden. Men nå som utvekslingen er over, skulle de gjerne ønske at de kunne ha vært her litt lengre, og de vil gjerne være ambassadører for Samisk høgskole hjemme hos seg.