Referanseteknikk og kildebruk
Forskning bygger på eksisterende kunnskap, derfor er det vanlig å nevne andres arbeid når du skriver en vitenskapelig tekst. Å vurdere kilder for deres relevans og kvalitet er nødvendig før du bruker dem i egen oppgave. Kilder du bruker i eget arbeid må refereres til. Det gjør du ved å henvise til kilden i teksten og oppgi fullstendig referanse i litteraturlisten, enten manuelt eller ved hjelp av referanseverktøy.
Kildevurdering og kildekritikk
Det finnes mange informasjonskilder, men ikke alle er like relevante, troverdige eller pålitelige. Før du bruker en kilde i en vitenskapelig oppgave aller artikkel, bør du nøye vurdere kildens relevans og kvalitet. Relevans handler om hvilken verdi kilden har for din oppgave og problemstilling. Kvalitet vurderer du ved å se på forfatter og utgiver, målgruppe og sjanger, når teksten er publisert og om teksten er fagfellevurdert.
Du finner mange gode tips om kildevurdering i Søk og Skriv.
Relevante ressurser til kildevurdering og kildekritikk:
- Kildekritikk Eksempler på hvordan du vurderer ulike kilder som bøker, vitenskapelige artikler, aviser, nettsider, oppslagsverk og offentlige dokumenter (Kildekompasset).
- Kildevurdering Om å vurdere kilders kvalitet og relevans (Søk og Skriv).
- Hvordan velge kilder Tips til hvordan velge gode kilder (VIKO).
- Hva er en vitenskapelig artikkel? Kjennetegn ved ulike typer artikler (INN).
- Kritisk vurdering av vitenskapelig artikkel Om å vurdere ulike typer vitenskapelige artikler. Hentet fra nettkurset Kunnskapsbasert praksis (Helsebiblioteket).
Huskeliste for kildebruk
- Alle kilder skal henvises til korrekt – både løpende i teksten og i litteraturlisten
- Direkte avskrift/sitater skal sitatmarkeres og henvises til, både løpende i teksten og i litteraturlisten
- Kildene skal refereres til så nøyaktig som mulig
- Sensor skal ikke måtte lete seg fram til hvor i kilden du har hentet inspirasjon eller sitat fra
- Reglene for kildehenvisning gjelder tilsvarende ved oversettelse fra et annet språk
Direkte sitat eller parafrasere?
Bruker du andre sine idéer i teksten din kan du velge mellom å bruke direkte sitat eller omskrive teksten med dine egne ord.
- Direkte sitat betyr at du ordrett gjengir det som står i originalkilden. Direkte sitat markeres gjennom å sette teksten i "anførselstegn". Ved lengre sitat, det vil si mer enn 3 linjer/40 ord gjør du et “innrykk” av teksten, bruker mindre skriftstørrelse, og har linjeskift over og under.
- Ved parafrasering, omskriver du materialet du har brukt med egne ord. Du må allikevel anerkjenne hvor du har hentet ideene fra gjennom å sette inn en henvisning.
- Å oppsummere vil si at du gir en sammenfatning av de viktigste poengene fra for eksempel ett kapittel. Her skal det også være en henvisning i teksten og en referanse i litteraturlista.
Ha som en regel at du refererer til det du har lest gjennom å gjenfortelle det med dine egne ord og vær forsiktig i bruken av direkte sitat.
Video om bruk av kilder
Video om bruk av kilder (eksetern side)
Video om bruk av kilder (ekstern side)
Unngå plagiering
Å plagiere betyr å presentere andres arbeid, idéer og formuleringer som dine egne uten å oppgi kilde. Mer om hvordan du unngår plagiering.