Knut Mikkel Hætta

Bilde av samisk veiviser Knut Mikkel

Hei! Mitt navn er Knut Mikkel Hætta. Jeg er 20 år og kommer ifra Mierojavri, ett lite tettsted 15km utenfor Kautokeino. Jeg er så heldig at jeg er en av de som er valgt ut til å være samisk veiviser i 2016-2017. Jeg gleder meg veldig til å reise rundt i hele landet, for å lære norske barn og unge om samisk kultur, språk, historie, tradisjoner og dele mine egne erfaringer også. 

 

Jeg er født og oppvokst i Kautokeino. Der bodde jeg helt til jeg var 14 år, og i 2010 flyttet jeg til Kragerø i Telemark. Etter å ha fullført ungdomsskolen på Sannidal ungdomsskole flyttet jeg til Skien for å gå på Toppidrettsgymnaset i Telemark, og satse på fotball. Der gikk jeg 2 år på videregående skolen, før fotballdrømmen ble lagt på hylla og jeg igjen flyttet tilbake til Kragerø og fullførte 3.klasse her. 

 

Etter at jeg var ferdig med vgs, gikk turen videre til Bergen for å studere økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Bergen, men etter første semester viste det seg at jeg ikke ville studere det, så jeg bestemte meg for å slutte og flytte hjem igjen til Kautokeino. Det var da jeg bestemte meg for å søke til å bli samisk veiviser, og det er jeg selvfølgelig veldig glad for at jeg gjorde i dag. Jeg er veldig stolt over at jeg kan være en del av dette prosjektet og at jeg er en del av det å fremme det samiske for andre i Norge. 

 

 

Hva gjør du om 10 år?

Om 10 år er jeg 30 år gammel, forhåpentligvis. Da er jeg ferdig med utdannelsen min(vet ikke hva enda, men forhåpentligvis noe som gjør meg rik). Ser for meg at jeg har reist mye og sett store deler av verden. Jeg har lært meg å surfe og bruker feriene mine på å slappe av i varme strøk. Kanskje man til og med har møtt sin utkårede, hvem vet. 

 

Hvis noen av de du foreleser for flørter gjør du det tilbake?

Hvis noen av de jeg foreleser for prøve å flørte så flørter jeg selvfølgelig tilbake. Man må alltid kunne ha ett lurt smil og sjarmere litt, men holder litt igjen til etter timen når lærerne går for å være profesjonell. 

 

Har du noen uvaner/guilty pleasure?

 

Tinder er blitt en guilty pleasure når vi er på tur. Nå var jeg nok mer ærlig en de andre, menmen. Og masterchef på tv, ser på det hver dag.

 

om du kunne valgt en superpower, hva ville det vært?

Da ville jeg valgt å kunne reise i tid. Da kunne jeg reist tilbake til alle tidenes store hendelser og vært med og opplevd det, da kunne jeg kanskje prøvd å stoppe noen av historiens forferdelige hendelser. Og jeg kunne reist inn i framtiden og blitt milliardær på tipping og aksjer.