Anne Berit Pulk

Jeg er en samisk 19-åring fra den fantastiske bygda Kautokeino i Finnmark. Jeg har bodd i Kautokeino hele mitt liv, bortsett fra ett år når jeg gikk første året på videregående skole i Alta. Jeg er så heldig at jeg har både nordsamisk og lulesamisk tilhørighet, siden min bestefar er ifra Tysfjord/Divtasvuodna i Nordland.  Dette er en rikdom i mitt liv både språkmessig og kulturmessig, og noe jeg er stolt av.

Jeg har fullført 3-årig videregående skole hvor jeg gikk på studiespesialisering. Rett etter videregående søkte jeg om å bli veiviser fordi dette er et tiltak jeg synes er nødvendig, og som jeg har hatt lyst til å søke på helt siden jeg var 15 år.

Samisk språk og tradisjonell kunnskap er noe som jeg alltid har vært veldig opptatt av og interessert i, og dette kunne jeg godt ha tenkt meg å jobbe med i framtiden.

På fritiden min liker jeg å holde på med duodji, drive med hest og ridning, være ute i naturen og jeg elsker å gå på ski.

I dette året som samisk veiviser ser jeg fram til å lære andre om samer, fjerne fordommer og få andre interessert i det som er viktig for meg, nettopp samene.

 

  1. Hvilke fire ting kan du ikke leve uten?
  • Linser/briller, dopapir, kaffe og rent vann.

 

  1. Hva liker du å pynte deg med? 
  • Jeg føler meg aller finest når jeg har kofte på, og pynter meg med det så ofte jeg kan og når det er en passende anledning. Jeg har for eksempel aldri brukt noe annet enn kofte i et bryllup. Hvis det ikke er en så formell anledning, så tar jeg på meg en svart bukse og en silketopp. Antrekket toppes gjerne med øredobber og smykker fra samiske designere.

 

  1. Hvordan sovestilling foretrekker du?
  • Helst på magen, men jeg er ikke så nøye på det. Når jeg er trøtt, da er det ikke sovestillingen som hindrer meg i å sovne.

 

  1. Hva tror du de tre andre veivisere tenker om deg?
  • Jeg tror de tenker at jeg er en person som har «den samiske halvtimen» som leveregel.