Maien

Bilde av Maien Gaup Sandberg

Hei! Jeg heter Maien Gaup Sandberg og er 18 år gammel. Jeg har vokst opp i Tromsø, men kommer opprinnelig fra Kautokeino. Hver sommer tilbringer jeg mye tid i Saraby, en liten sjøsamisk bygd i Kvalsund kommune, der mine besteforeldre bor. Dette året jobber jeg som samisk veiviser, som jeg synes er et stort privilegium. Jeg tror dette året blir både lærerikt og en spennende opplevelse.

Jeg bruker mye av fritiden min på venner og familie, da de er en stor del av livet mitt. Ellers går tiden min oftest til å se på Netflix, høre på musikk, eller noe annet veldig ordinært. Gjennom livet har jeg hatt mange forskjellige hobbyer og fritidsaktiviteter. Jeg har blant annet drevet på med hester, gått på svømming, joiket litt og danset. Å reise, se nye plasser og bli kjent med nye mennesker er også noe jeg liker å gjøre. Derfor synes jeg det var veldig gøy å kunne gå vg2 i Cambridge, England.

Før sommeren ble jeg ferdig med 13 års skolegang, og da tenkte jeg det ville vært gøy å gjøre noe litt annerledes det neste året. Det var i bunn og grunn derfor jeg først valgte å søke på jobben som samisk veiviser. Etter at søknaden ble sendt har jeg tenkt mye på de mange fordelene med denne jobben. I løpet av året får jeg muligheten til å lære mye om meg selv og min samiske identitet og kultur. Jeg får også reist rundt i Norge og sett plasser jeg kanskje ellers ikke ville reist til. Sist, men ikke minst får jeg fortelle andre ungdommer om det samiske, noe jeg anser som veldig viktig og utrolig gøy! Jeg storkoser meg når jeg er på reise og får være sosial, og det å få gjøre det som en jobb er jo bare helt fantastisk.

 

Hva er det første du gjør på morgenen?

Det første jeg gjør på morgenen er å sette alarmen på slumring, for så å vurdere hvor lenge jeg kan bli i sengen før jeg absolutt må stå opp. 

 

Hvis du skulle spist en ting resten av livet, hva skulle det vært og hvorfor?

Jeg er veldig glad i all slags mat, så dette spørsmålet er vanskelig å svare på. Hvis jeg kun skulle spist én rett for resten av livet måtte det blitt sushi. Det finnes så mange forskjellige måter å tilberede sushi på, og man kan bruke flere ingredienser (kanskje litt juks, hehe).

 

En ting du bruker hver dag du lett kunne levd uten, og en ting du ikke kunne levd uten!

En ting jeg bruker hver dag, og ofte i løpet av dagen er mobilen min. Selv om jeg hadde klart å leve uten den, så velger jeg å la være å prøve. Derfor velger jeg heller å leve uten å bruke BH. Tannbørsten min vil jeg ikke leve uten.

 

Hva vil fremtiden bringe?

I fremtiden skal jeg ha reist litt overalt, og opplevd mye av det som finnes ute i den store verden. Med tiden vil jeg skaffe meg en utdanning og med den en jobb jeg trives i. Jeg er veldig interessert i språk, og vil lære meg flere språk enn de jeg allerede snakker. Selv om jeg drømmer om å bo i England, vet jeg at jeg ikke hadde klart å være så langt unna familien og slekta mi over lengre tid. Derfor blir jeg mest sannsynlig å bosette meg en plass i Nord-Norge.

 

- Maien