Elle Mari

Bilde av Elle Mari Dunfjell Oskal

Jeg heter Elle Mari Dunfjell Oskal, er 19 år og fra Kautokeino. Jeg har bodd der hele livet og fullførte også videregående der, så nå er jeg veldig spent på dette året. Det blir opplevelsesrikt år med mye reising på kryss og tvers av Norges land. Dette gleder jeg meg virkelig til, siden jeg elsker å reise.

På fritida gjør jeg ikke så mye spennede egentlig. Jeg spiller litt fotball og er med mine venner, men mye av tida mi går på Netflix. Ellers frynser jeg tørkler, men vil lære meg annet duodji også, sånn som å sy kofte.

I tillegg til å være nordsame, så er jeg også sørsame. Jeg føler tilhørighet til Namskogan, fordi der bodde min bestemor, og til Snåsa, hvor jeg har slekt. Jeg bærer sørsamekofta med stolthet. Jeg føler meg veldig heldig fordi jeg ser på det som rikdom kulturmessig. I fremtida har jeg også tenkt å lære meg sørsamisk.

Jeg synes veiviserordninga er veldig viktig for det samiske folket, men kanskje enda mer viktig for den norske befolkningen. Jeg søkte på som veiviser fordi jeg fant ut at når folk spør meg om spørsmål om samer, da likte jeg å svare.

 

Hva er det første du gjør på morgenen?

Prøver å overtale meg selv at selv om jeg må stå opp, så forlater ikke senga meg. Dette for å gjøre det lettere med å våkne.

 

Hvis du skulle spist en ting resten av livet, hva skulle det vært og hvorfor?

Det må bli reinkjøtt. Jeg er så glad i det og tror aldri jeg kunne gått lei!

 

En ting du bruker hver dag du lett kunne levd uten, og en ting du ikke kunne levd uten!

Kunne sikkert levd uten Netflix. Men nei, velger heller bort badekåpe. Jeg ikke levd uten rene sokker.

 

Hva vil fremtiden bringe?

Jeg har lyst å se hva verden har å by på før jeg slår meg ned. Jeg håper at jeg får jobbe med noe jeg liker. Jeg tror jeg kommer til å jobbe med samisk språk, fordi dette er noe jeg bryr meg om. Kommer sikkert til å flytte tilbake til Kautokeino etter at jeg er ferdig med utdanning, men det er nå ikke så ille det.

 

- Elle Mari