Elle Kare

Bilde av Elle Káre Somby

Jeg er 22år gammel fra Sirbmá, som ligger midt i Tanadalen. Derfra flyttet jeg når jeg var 15år gammel for å gå på videregående skole. Først i Kirkenes, så et år i Lyon i Frankrike, før jeg gikk siste året i Alta. Etter det stod førstegangstjenesten for tur, da var jeg noe som kalles for crew chief assistant i Bodø. Et utrolig givende år hvor jeg lærte masse om meg selv og fikk gjøre ting jeg aldri hadde trodd jeg skulle gjøre. Jeg trivdes veldig bra i Bodø, så etter militæret bestemte jeg meg for å bli i Bodø og ta et årsstudium i internasjonale relasjoner ved Universitetet i Nordland. Som dere sikkert har skjønt til nå er jeg en ganske rastløs sjel som liker og reise, se nye steder og møte nye mennesker. Så etter to år i Bodø følte jeg at det var på tide å flytte litt på seg igjen. Trondheim stod for tur og der har jeg bodd det siste året og jobbet som servitør. Nå har jeg flyttet tilbake til Sirbmá og ser fram til å bo der dette året mens jeg er veiviser.

Fra jeg var rundt 10år gammel har min store interesse vært hest og ridning, har tilbrakt uendelig mange timer i stallen og oppå hesteryggen. Jeg har også spilt litt fotball når jeg var yngre, og i Bodø spilte jeg også Rugby. Favorittfaget mitt på skolen var duodji/samisk håndverk, og det er også en ting jeg bare får større interesse for og kanskje til og med kan kalle en hobby. En annen ting jeg også er veldig glad i å gjøre er å fiske, syns det er kjempespennende å vente på at fisken biter uten å vite når eller om den biter.

Jeg har egentlig tenkt på det å søke som samisk veiviser ganske lenge, men hvorfor jeg ikke har fått ut fingeren og gjort det før nå er jeg litt usikker på. Jeg syns det er en viktig jobb veiviserne gjør, siden det er veldig lite den norske befolkningen kan om den samiske kulturen og det de kan er ofte nesten litt fordomsfullt. Jeg hadde lyst å gjøre noe litt annerledes og gjerne reise litt dette året før jeg skal bli fulltidsstudent.

Hva er det første du gjør på morgenen?

Pusser tennene! Syns skitne tenner og dårlig ånde er helt forferdelig. Frokosten smaker også 100 ganger bedre med rene tenner!

 

Hvis du skulle spist en ting resten av livet, hva skulle det vært og hvorfor?

Laks med søtpotet. Laks er lett favorittmaten min, man kan tilberede det på alle mulige måter, og søtpotet passer bra til laks uansett hvordan man lager den.

 

En ting du bruker hver dag du lett kunne levd uten, og en ting du ikke kunne levd uten!

Jeg kunne lett vært uten facebook! Vurdert å slette meg flere ganger, men så mye lettere å holde kontakten med venner og få med seg arrangementer som er når man er på facebook. Jeg kunne ikke levd uten tannbørsten min, enkelt og greit!

 

Hva vil fremtiden bringe?

Godt spørsmål! Akkurat nå er planen å studere maskiningeniør, har veldig lyst å jobbe med fly og drømmejobben er maskinist på redningshelikopter. Lengre enn det har jeg ikke tenkt.

 

Elle Káre.