Njeallje sámi nuora
juni 21. beaivi 2024

Nye samiske veivisere offentliggjøres i Europas kulturhovedstad 2024

Seks nye samiske ungdommer er nå valgt ut som veivisere for skoleåret 2024/2025. Hvem disse er offentliggjøres på Giellabiellje-konferansen i Bodø den 25 juni.

Etter et år som samiske veivisere skal Linn-Maggi Jannok-Joma, Therese Olsen, Jovnna Erke Varsi Solbakk og Per-Henning Mathisen avsløre seks nye samiske ungdommer som skal være Samiske veivisere for skoleåret 2024/2025.

Et opplevelsesrikt år

De avtroppende veiviserne har nettopp levert inn siste eksamen for veiviserstudiet og er klar for å dra til Bodø, Europas kulturhovedstad 2024 for å presentere de nye veiviserne.

- Dette året har gått så fort, og vi har opplevd så mye på kort tid. Det har vært veldig lærerikt å få reise masse og møte mange nye mennesker. Jeg har lært så mye om samisk kultur og historie og om meg selv. Dette året har jeg fått mange nye erfaringer som jeg tar med meg videre. Det er helt utrolig at vi nå er ferdig og at noen skal ta over stafettpinnen etter oss. Jeg håper de nye veiviserne får like stort utbytte av året som jeg fikk og at de setter pris på alle opplevelsene de får, sier Therese Olsen beveget.

Thereses medveiviser Jovnna Erke Varsi Solbakk er helt enig med henne.

- Året som veiviser har gitt meg mange muligheter og opplevelser jeg absolutt ikke ville vært foruten. Det er et år jeg sent vil glemme. Og til de nye veiviserne: det er bare å glede seg! smiler Jovnna bredt.

Offentliggjøringen av de nye veiviserne skjer på Giellabiellje-konferansens kveldsprogram på Nordland kultursenter tirsdag 25 juni kl 18.30.

Første gang at seks nye veivisere skal utføre oppdraget

De seks nye veiviserne vil bli presentert av de fire avtroppende som med dette gir veiviseroppdraget videre til det 21. kullet samiske veivisere. Rektor ved Samisk høgskole Liv Inger Somby vil være til stede og ønske de nye veiviserne velkommen som studenter ved høgskolen.

Etter offentliggjøringen skal de avgåtte veiviserne lede publikum gjennom konsertkveldens program, som er i regi av den samiske festivalen Markomeannu.

Ordningen Samiske veivisere drives av Samisk høgskole og finansieres av Kommunal- og distriktsdepartementet. Veiviserne gjennomfører studiet «Samisk kultur- og samfunnskunnskap» ved Samisk høgskole. Deretter starter reisene rundt til videregående skoler og andre ungdomsfora i hele landet for å informere om samisk kultur og samfunn. Denne formidlingen direkte fra ungdom til ungdom har eksistert siden 2004.

Giellabiellje er en konferanse om samiske språk og samisk ungdom, og arrangeres av Kommunal- og distriktsdepartementet og Sametinget i samarbeid med flere samiske aktører.

 

For flere opplysninger, kontakt samiske veivisere 2023/2024

Linn-Maggi Jannok-Joma +47 47716621

Therese Olsen +47 47760466

Jovnna Erke Varsi Solbakk +47 48049583

Per-Henning Mathisen + 47 47714922

 

Pressebilder: https://samiskeveivisere.no/presse/