Erfaringer

Trenger du noen grunner til HVORFOR du bør søke eller vil du ha litt informasjon om selve veiviseråret?

 

Les hva Jon Crister skriver om sitt veiviserår:

Som den eneste gutten i årets veiviser-kull, så skal jeg fortelle om hvorfor jeg søkte som veiviser og hvordan det her året har vært for meg. Jeg hadde allerede bestemt meg at jeg skulle bli Samisk veiviser når jeg begynte med påbyggsåret på Hesseng. Grunnen til at jeg ville bli en veiviser var/er at jeg følte at kunnskapsnivået blant nordmenn om oss var laber. Frustrasjonen etter at jeg begynte på videregående skole var stor, på grunn av at i lærerbøkene så sto det ganske lite om samene, kulturen og hvordan situasjonen er i dag. Jeg ville på et eller annet vis ta og endre på det her. Det er vel hovedgrunnen til at jeg søkte som veiviser.

Gleden var stor når Risten Länsmann ringte til meg en sommerdag i fjor og fortalte til meg om at jeg hadde fått tildelt en plass som årets veiviser. Offentliggjøringa skjedde under Riddu riđđu og nervene var i høyspenn. Under offentliggjøringen så fikk man bli kjent med de nye veiviserne og de som var før oss. Vi fikk høre erfaringene til de tidligere veiviserne og hvilke inntrykk de hadde fra året som hadde vært. Dette var meget lærerikt, og spenningen for å starte året var stor.

Etter offentliggjøringen så begynte en interessant læreprosess hvor vi studerte ved Samisk høgskole. Under det her studiet så lærte man så utrolig mye. Vi lærte hvordan vi skal stå når vi holder et foredrag og forskjellige pusteteknikker som har vært til stor hjelp, ihvertfall for meg når jeg skal holde et foredrag. Man fikk også luket bort de små feilene som kan forekomme under en forelesning. Det her kurset gjorde også at man ble mer selvsikker, og gjorde at foredragene i senere tid ble lettere.

Ved studiet i Kautokeino så lærte vi masse nytt stoff om samisk kultur og samfunn, som jeg ikke kunne fra før. Man lærte så utrolig mye, og personlig så savner jeg den tiden. Det var så mye interessant som skjedde i Kautokeino og Samisk høgskole. I ettertid når jeg tenker meg om hvor mye jeg lærte om samene ved det her studiet, så har det fått meg til å tenke på at det er mye jeg ikke kan eller vet om mitt folks kultur og historie. Det har vært med å vekke en større nysgjerrighet om akkurat samer, jeg vil lære mer.

Etter at studiene var over og eksamenen bestått, så begynte vi å reise. Enda en lærerik prosess. Vi har fått oppleve utrolig mye, og blitt kjent med mange nye folk. Det er bare helt fantastisk. Man har også blitt å besøke steder som man ikke visste fantes før. Opplevelsen har vært stor, og vi har fått sett mye av det Norge har å tilby av natur og folk. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å bli en veiviser. Mitt favorittsted så langt må være områdene i Sogn og Fjordane. Naturen der er helt rå. Fjellene, fjordene, trærne og havet er helt unike der. Maten og folket som bor der er også helt fantastiske.

Inntrykkene er mange etter et helt år med reising. Vi har hatt våre utfordringer under forelesninger, hvor det elektroniske har sviktet, men den utfordringen har vi tatt på strak arm. Jeg kan ikke tenke meg at jeg hadde vært så rolig hvis noe går galt under en forelesning før det her året.

 Jeg kan ikke tenke meg et bedre år hvor man kan lære og oppleve nye ting. Du lærer ikke bare om samisk kultur og historie, men du lærer så utrolig mye om deg selv også. Du lærer å utfordre deg, og du utvikler deg som person til det bedre. Ikke minst det at du får deg tre nye gode venner for livet.

 

Veivisere 2013/2014:

 

Vi er fire Samiske veivisere som nå snart må gi over stafettpinnen til fire nye veivisere. Vi skjønner ikke hvor tiden ble av, men ser vi oss tilbake, så må tiden være alle de nye opplevelsene og erfaringene vi husker etter dette året!

Som veiviser må du først gjennomføre et studium som heter Samisk kultur og samfunnskunnskap (15 stp.) ved Samisk høgskole. For å bli valgt ut som veiviser må du altså ikke kunne alt fra før av. Dette studiet syntes vi var veldig bra fordi vi fikk mye innføring i vår egen samiske historie. I tillegg fikk vi under disse 6 intensive ukene i Kautokeino lære hvordan man skulle bygge opp presentasjoner, fremføre, nå målgruppen man snakker til og utvikle seg som foredragsholder.

 

Etter studiet begynte eventyret og reisene til Norges alle kanter! Hvis du søker, kan du få muligheten til å se hele landet, oppleve nye steder og kanskje besøke områder i Sápmi som du ikke har sett før. Og det er nettopp på reisene når du besøker skoler og holder foredrag, at akkurat DU har muligheten til å påvirke hva du vil at ungdommer i Norge skal lære om samer og samisk kultur. Du lærer å planlegge, samarbeide, formidle, svare på spørsmål, og takle ulike utfordringer. På slutten av året husker du ikke lenger hva sceneskrekk er. Du utvikler deg! Veiviseråret handler ikke bare om å lære ut til andre, men også om å lære en masse selv.

 

Du kan bli èn av tilsammen 4 veivisere under året. Enkelte reiser vil gjøres sammen som gruppe, men ellers reiser du stort sett sammen med èn medveiviser. Hvem som reiser med hvem, vil rullere. Du vil være ute på reise ca. annenhver uke, så veiviseråret vil by på mange reiser! Du får et stipend på opp til kr. 185 000. Bosteds- og reiseutgifter, m.m. skal du ikke betale selv, men disse sender du via reiseregninger til Samisk høgskole. Du vil tilsammen få 30 studiepoeng hvis du tar del to av studiumet samisk kultur og samfunnskunnskap på vårsemesteret. Du får en flott CV. Du vil oppleve to samiske festivaler under offentliggjøring av samiske veivisere, og en ukes reise til New York på FNs Permanente Forum for urfolk! Etter et intensivt, men uforglemmelig år som veiviser, får du også nye venner for livet. Du vil ikke minst ha vært en del av en viktig oppgave å spre kunnskap om samer rundt til ungdommer i hele landet!

 

Hilsen veiviserne Anja, Inger Biret, Simon og Tormod. Veiviserkull 2013/2014

Veiviserkull 2013/2014